Leirbålet

02/05/2022

Det skjer noe med oss mennesker, når vi er sammen rundt et leirbål.

Når vi hviler øynene på flammenes bevegelser, hører knitringen fra tørr ved, og kjenner varmen er det som om en ro stiger opp i fra et sted dypt inne i oss selv. Bålet kan skape en uforklarlig og magisk stemning som påvirker kontakten med både oss selv, naturen og andre.

Slik har vi sittet i tusenvis av år

Fra tidenes morgen har vi samlet oss rund leirbålet. Møteplassen hvor dagens begivenheter har blitt delt. Hvor kunnskap og erfaringer har blitt overlevert mellom generasjonene. Bålsamtalene har gjennom hele vår historie vært viktig for vår overlevelse og utvikling. Ved leirbålet har vi lyttet til de voksne og erfarne, de unge og søkende, og de gamle som har delt livsvisdom, ofte med få kloke ord. Våre historier, erfaringer og kunnskaper har helt fra begynnelsen av blitt delt og overlevert ved bålet.

Det skjer noe med samtalene, rundt et leirbål

Vanskelige temaer flyter lettere, det blir enklere å sette ord på tanker og følelser. Lettere å dele hvordan vi innerst inne egentlig har det, for det føles ofte mer naturlig å snakke om krevende temaer i livet når vi har naturen rundt oss, og bålvarmen og lyset mellom oss. Kanskje fordi vi har alltid gjort det, fordi vi er natur, og det var i naturen alt startet.

Det skjer noe magisk gjennom bålpraten som gjør at ting kan endre seg raskere og mer naturlig enn når vi har et skrivebord, en pc eller en tittel imellom oss. Ved et bål i naturen er det ofte enklere å legge vekk diagnoser, fremtidsangst og tunge tanker, og bare være den vi er, med alle våre unike historier.

For innerst inne i oss alle finnes en kilde med visdom og livskraft, som av og til trenger lyset og varmen fra et bål for å kunne flyte fritt gjennom de mørke stundene i livet.

Tenn et bål av og til, kjenn varmen og roen det gir, og la naturens «medisin» få virke. For det finnes noe helbredende og magisk i et leirbål.