Jeg skulle bli Mozart

06/04/2020

Jeg skulle bli Mozart

Da jeg var ung var Mozart, Kevin Keegan og Louis Armstrong noen av forbildene mine. Jeg var helt sikker på at det bare var et tidsspørsmål før jeg ble like god som dem. Måtte bare trene litt mer...

Jeg skjønte etterhvert at å sammenlikne meg med dem var en dårlig ide`. Det var noe som ikke stemte helt mellom forbildene og mine talenter.

Men en ting tok jeg med meg. Evnen til å sammenlikne.

Jeg har mange ganger sittet i salen og tenkt. Han var utrolig dyktig, vanvittig morsom og for en respons han fikk fra publikum. Er han bedre enn meg?

Hvem har vel ikke gjort det, sammenliknet seg med:

  •   Den "smarteste" eleven i klassen
  •   Selgeren som selger mer enn deg
  •   Den flinke taleren i bryllupet
  •   Han eller henne med en slankere og mer veltrent kropp enn din

Sammenlikning er mental selvskading

Å sammenlikne seg med andre kan også være en av de mest effektive måtene å påføre selvfølelsen en knekk. Spesielt som ung, med et konstant press om hva du skal gjøre, hvordan du skal se ut, og hvordan du skal være.

Hvis du i utgangspunktet er usikker på deg selv, og en sensitiv type, kan sammenlikninger med såkalte forbilder fort bli det som gjør at troen på dine egne ressurser drukner, i komplekser, utrygghet og fortvilelse.

Jeg gjorde det samme. Sammenliknet meg med de erfarne og populære. De som alltid fikk de beste oppdragene, evalueringene og honorarene.

Jeg glemte å tenke at ingen andre er Lars. Ingen gjør det jeg gjør akkurat som meg. Ingen har levd det livet jeg har levd. Derfor er jeg annerledes.

Hvis forbilder er bilder på hvordan vi skal være, har vi minst ett problem!

Forbilder er mennesker med andre erfaringer, andre kunnskaper og egenskaper. Mennesker med en annen historie og utgangspunkt enn oss selv. De har rett og slett gått en annen "skole". Så hvorfor sammenlikne?

Jeg tror på inspirasjonskildene

Inspiratorene som sier;

- "Dette er til deg, det har hjulpet meg, kanskje kan det være nyttig for deg også"

Vi bør løfte frem og ta vare på inspirasjonskildene, for de kan lett drukne i havet av egodyrkende "verdensmestre" og kjendiser som tror de er viktige forbilder.

Noen sammenlikninger fungerer

  •   Er det jeg gjør i dag bedre enn det jeg gjorde i går?
  •   Er det jeg gjør i dag med på å bringe meg dit jeg vil?
  •   Har noen gjort noe liknende, som jeg kan lære av?

Bruk de

Det er naturlig for oss å sammenlikne og kikke bort på våre forbilder.

Men mange trenger å lære at det handler ikke om å bli som, men lære av.

La forbildene og sammenlikninger være påminnelser om at du er annerledes, og det finnes ingen i hele verden som er akkurat slik som deg.

Det er nettopp derfor du er en inspirator, eller kan bli det.  

Hvis forbilder er bilder på hvordan vi skal være, har vi minst ett problem!