De "unormale"

08/05/2023

Jeg har alltid likt fortellinger om outsidere.

Historier om de som ikke «passer inn". Rebellene, de introverte, de visjonære og de «rare" menneskene. Folk som ofte ble og blir mobbet, latterliggjort og fordømt av de såkalt «normale" og «fornuftige". Mennesker som blir truet fordi de tør å tenke annerledes, fordi de tør å følge drømmene sine, leve ut talentene og stille de nye spørsmålene.

Fortellingene om...

Den nerdete, intelligente mannen med dårlig utviklede sosiale evner som sannsynligvis bidro til at andre verdenskrig ble forkortet med to år. Takket være hans innsats ble millioner av menneskeliv spart. (Alan Turing)

Chad Hurles, Jawed Karim og Steven Chen som startet nettstedet YouTube i 2005 i ren frustrasjon. Nettstedet som nå blir lovprist for å fremme demokrati og for å vitalisere undervisning.

Den 17 år gamle jenta med en sterk klar stemme som reiste seg, skadet etter et drapsforsøk, og som nå bidrar til viktige endringer for tusenvis av jenter over hele verden. (Malala Yousafzai)

Listen er lang over mennesker som har forandret verden gjennom å trosse andres fordommer, frykt og latterliggjøring. Ser vi tilbake gjennom historien er det de «unormale" som har bidratt mest til de store positive endringene. Alle de som gjennom å aldri gi opp har sørget for at du og jeg kan leve våre komfortable, interessante og trygge liv. Et liv fult av muligheter og ressurser, som vi kanskje ikke hadde hatt hvis det ikke hadde vært for de «unormale".

Hva ser du?

For en tid tilbake holdt jeg foredrag på en konferanse om psykisk helse og frafall i skolen. Med salen full av lærere, spesialpedagoger, ruskonsulenter, rådgivere, NAV-veiledere og barnevernsansatte stilte jeg spørsmålene:

- Når du tenker på den stille og innadvendte eleven i klasserommet, den urolige, bråkete og utagerende, den lille jenta som hele tiden sitter og tegner, den ukonsentrerte gutten som dagdrømmer det meste av tiden. Hvilke talenter ser du i de barna og ungdommene du møter? Hvordan forvalter du deres talenter?

Kanskje møter du også hver dag den litt «annerledes" gutten i nabolaget, den litt «rare" jenta i skolegården, den innadvendte og "nerdete" kollegaen i kantinen på jobben. Noen av de som sliter litt med å finne sin plass i flokken. 

Jeg tror vi alle har godt av å bli påminnet at det ofte er dem som stiller de nye spørsmålene, ser løsninger andre ikke ser og har ideer som kan forandre verden.


Det kan tenkes at...

Det er den stille eleven bakerst i klasserommet som kommer til å skape noen av de hjelpemidlene du og jeg trenger når vi blir gamle eller syke.

Det er en av disse «raringene" som en dag vil tilføre livet vårt de vakreste kunstopplevelsene.

Det er den mest bråkete og ukonsentrerte ungdommen som kommer til å skape noen av de arbeidsplassene vi har behov for i fremtiden.

De er over alt...

De som ikke skifter profilbilde på Facebook en gang i uken, og som ikke har behov for å vise flest mulig hvor dyktige, modige og lykkelige de er gjennom selvforherligende skryt i sosiale medier.

Mens andre er opptatt med å forsøke alt de kan på å være trendy, kule og "normale", er det heldigvis noen som tenker de lange annerledes tankene, stiller de nye spørsmålene og som går mot alle odds – i den retningen de selv vil.

De «unormale" er ofte de som gir oss noe nytt, noe av det som bringer oss videre i positiv retning.

Det er de «unormale" som forandrer verden til det bedre, og blir positivt omtalt i historiebøkene.