Når vi ”ser igjennom”...

07/05/2020

Når jeg står på en fjelltopp, nyter en fantastisk utsikt, kjenner vinden stryke over ansiktet og hjertet som banker i brystkassa, da skjønner jeg at det ene kan ikke eksistere uten det andre.

Det er forberedelsene, tankene om hvordan det er der oppe, det er smertene i musklene på vei opp som gjør at nytelsen på toppen er så intens og ekte. Det er det som skjer før, som avgjør hvordan det er etterpå. Sammenhengene og konsekvensene.

Jeg fikk en gang en forespørsel om å holde et foredrag om helhetstenkning for en ledergruppe i et stort selskap. De ønsket at jeg delte noen tanker om hva helhetstenkning er, og hvorfor det er viktig.

Etter noen "hjemme alene fester" i hodet mitt, dukket disse tankene opp:

Helhetstenkning handler for meg om å "se igjennom" og oppdage sammenhenger.

Når du "ser igjennom" en flaske vin, ser du druene, vingården, den fruktbare jorden, solen, regnet, bondens innsats for å realisere en drøm?

Hva ser du når du "ser igjennom":

• De tabloide kjendisoverskriftene i avisene, og alle de negative nyhetene?

• Endringene og omstillingene på jobben?

• Mennesker som sprer optimisme og begeistring i hverdagen?

Jeg tror vi alle har godt av å lære å oppdage sammenhenger, lære og forstå at alt påvirker alt. At det egentlig ikke finnes en såkalt "avstand". Det er først når vi "ser igjennom" at vi ser at alt henger sammen, og at det finnes et avhengighetsforhold mellom alt. Det gjelder både i oss og rundt oss.

Hvilke sammenhenger ser du mellom:

• Bevissthet og måten vi forholder oss til naturen på?

• Verdiene våre og det materielle forbruket?

• Dine egne valg, konsekvenser og resultater?

Når vi "ser igjennom" og ser sammenhengene tror jeg det er lettere å forstå konsekvensene. Når vi virkelig tar inn over oss konsekvensene er det lettere å skape endringene, hvis det er viktig nok.

Jeg tror at for å ta bærekraftige valg, om det gjelder i forhold til menneskene rundt oss, miljøet vi er en del av, helsa vår eller samfunnet vi skal skape, er det viktig at vi klarer å se helheter og sammenhenger.

Det er først da vi blir i stand til å oppdage hvilke valg som bringer oss i positiv retning, og viktigheten av endringer.

Hvis du tenker at livet også handler om å oppdage, lære, forstå og endre, eller hvis du synes livet ditt og hverdagen er kjedelig, forutsigbar eller usikker, prøv å "se igjennom"...