Fra Oslo konserthus til helvete

08/04/2020

Jeg hadde forberedt hver minste detalj og visste at når jeg stod der på scenen foran 1500 mennesker så var jeg klar.

Det ble en fantastisk opplevelse. Jeg gikk ut fra Oslo konserthus med den deiligste følelsen jeg hadde kjent på mange år. En god dag på jobben ☺

På vei hjem fra konserthuset gikk jeg innom Rimi for å handle. Jeg gikk inn døren, og bråstoppet. Beina satt fast i gulvet, pulsen dundret i hele kroppen, det svartnet, og jeg hørte meg selv si; - NÅ DØR JEG.

Jeg klarte ikke å handle mat. Jeg hadde angst.

100 % redd

Gjennom jobben min som coach har jeg møtt mange som er redde. Redde for ikke å være gode nok, redde for hva andre vil mene, redde for ikke å gjøre det "riktige". Noen ganger har det utviklet seg til den sterkeste redselen, redselen for å leve, og angst.

En 19 år gammel jente sa det så klart og tydelig; - Jeg får angst når det blir for trangt. Når det ikke er plass til å være meg, når jeg ikke klarer å være, og gjøre det jeg egentlig vet er riktig for meg.

Angsten er ikke poenget

Jeg som så mange andre trodde at angsten var problemet. Jeg tok feil. Angst er et kraftig signal. En sterk stemme som sier; - STOPP!

Et signal om at det må skje endringer. Det er en jobb som må gjøres.

Hvorfor?

Når vi ikke lytter til oss selv og er bevisst på hva som er viktig og riktig for oss, kan vi fort gå på akkord med det mest grunnleggende i oss.

Når bekreftelsene, påvirkningen og responsen fra verden rundt oss er det som avgjør hvilken verdi vi føler at vi har, kan selvfølelsen og troen på oss selv avhenge for mye av responsen.

Har vi i tillegg urealistiske høye krav til egen innsats, stadige sammenlikninger med andres prestasjoner, og høye forventninger til hva og hvem vi skal være, kan angst gi oss beskjed om at vi er på vei i feil retning.

Forebygging er beste medisin

• Gjennom tidlig i livet å bli kjent med, og bruke våre talenter og unike egenskaper

• Ved å "leve ut" den vi er, på den måten som er riktig for oss

• Gjennom å lære hva som skal til for å bygge opp en god selvfølelse, være tro mot våre egne verdier, mål og drømmer.

Det handler om å bli utstyrt med gode verktøy for å forstå og bruke signalene som kommer, fra oss selv.

Kjære deg som sliter

Angst er ikke farlig. Det er bare en del av verdens mest avanserte signalsystem som gir deg kraftige beskjeder. Beskjeder om endring.

19 - åringen fant en måte å være seg på, i en hverdag hvor hun kunne bruke sine unike egenskaper og følge drømmene sine. Hun begynte å gå den veien som var riktig for henne. På veien forsvant angsten.


PS. Det finnes ulike former for angst, med ulike årsakssammenhenger. Derfor er det viktig at du oppsøker hjelp hos noen som vet hva det handler om, og som kan hjelpe deg på den måten som er riktig for deg. For det er mulig å bli kvitt angst.