Hvorfor skal du på tur?

14/12/2019

Jeg møtte for en stund siden en fyr som heter George. Han hadde kommet til Norge for litt over ett år siden.

Med et energisk kroppsspråk, den hjerteligste latteren jeg noen gang hadde hørt, og med et smil som nesten gikk rundt hodet hans, spurte han meg hvorfor vi nordmenn må på tur hele tiden?

Der hvor han kom fra, Gambia, var det ikke noe som het å dra på tur, så han lurte på hva som var poenget med sekk, matpakke, termos og fjelltopper?

Det fikk meg til å tenke på hvorfor jeg egentlig drar på tur...

Noen av turene handler selvfølgelig om avkobling, opplevelser, og å gjøre ting jeg liker, men mange turer har også handlet om helt andre ting...

Turterapi

​Når livet har vært krevende har jeg alltid søkt ut. Ut i naturen.

De gangene jeg virkelig har kjent på følelsen av å være sliten. Sliten av jobb. Sliten av reising. Krav om å "levere" og prestere. Og de dagene i livet hvor utfordringer på flere arenaer samtidig gjorde at totalen ble for mye å bære. De periodene i livet, valgte jeg å dra ofte på tur...

Kjenner du deg igjen?

- Sliten, selv etter en rolig helg og et par avspaseringsdager?

- Batteriet lades for sakte og når aldri 100 %? (Hurtigladeren fungerer ikke)

- Kjenner du stresset, angsten og tidsklemma i brystet?

Ambisjonene om å prestere, forventninger som skal leves opp til, og høye krav om å "levere" får det til å knyte seg i magen?

​Èn ting hjalp, bedre enn alt annet!

Jeg har mange ganger erfart at fjellet, skogen og sjøen ble behandleren. Vinden i ansiktet, regnet som trengte inn gjennom klærne, solen som varmet en sliten kropp, morgenkaffen utenfor teltet, og noen ganger også de ærlige og omsorgsfulle samtalene ved et bål under stjernehimmelen. Naturen lindret, helbredet og gjorde veien videre lettere.

To sider av samme sak

Naturen har gjennom hele vår historie vært en healer. Mange av oss søker ut og inn i naturen når vi trenger positive følelser, ro, balanse, energi.

Jeg tror at vi gjør det fordi det å være i naturen bidrar til at vi får kontakt med noe i oss selv. Vår egentlige natur. Fordi mennesket og naturen er to sider av samme sak. Det er i omgivelser uten menneskeskapt støy, uten krav, forventninger, fasade og tabloide overskrifter vi virkelig får kontakt med det livet egentlig handler om. Kontakt med hvem vi egentlig er.

Når vi virkelig kjenner at alt henger sammen. Når vi dypt i oss selv kjenner kontakten og samhandlingen med alt liv rundt oss, og essensen av oss selv som mennesker, da trer ofte de viktige erkjennelsene frem. Da skapes de positive endringene.

Det er forresten fascinerende at noen fortsatt bruker utrykket "mennesket OG naturen", akkurat som om det finnes en avstand...?

Det er kanskje opplevelsen av avstand/adskilthet som gjør at vi kaster engangsgriller og ølbokser i skogen, forgifter vårt eget drikkevann og hugger ned trærne som gjør at vi får puste - i jakten på mer penger...

Når det skapes en illusjon om avstand mellom naturen, deg og meg, oppstår konflikter som produserer problemer og skaper "sykdom".

Mennesket er natur

Når vi oppdager, erkjenner og forholder oss til at vi er natur, trer det også frem gode måter å komme seg igjennom vanskelige faser i livet på. Nye måter å helbrede fysiske og psykiske problemer på. Måter som kan være mye mer effektive enn piller, korte samtaler på et terapikontor hver tredje uke, og times-vis med jakt på forklaringer, årsaker og diagnoser.

Når naturen brukes som en arena for endring av vår egen bevissthet, kan det skapes positive endringer som varer - helt uten bivirkninger!

Svarene er her. Det gjelder bare å ikke blokkere de med spørsmål. Og så hjelper det å ikke bruke all tiden i omgivelser som begrenser, forstyrrer og avleder. Det finnes mange steder hvor svarene kommer lettere frem.

De stedene finnes utenfor motorveiene, bortenfor boligblokkene og institusjonene, steder som ikke nås med det raskeste bredbåndet.

Å ha et nært forhold til naturen, og erkjenne at vi er en del av den, er å ha et nært forhold til viktige deler av oss selv.

Når "ut på tur" blir det samme som å dra "innover på oppdagelsesferd", kan det være du oppdager noe som hjelper deg til å leve det livet du ønsker, og som skaper en god balanse i hverdagen.

Naturen kan være den arenaen som hjelper deg til å finne svar og løsninger.

I naturen er det ofte lettere å "møte seg selv", finne ro og balanse, og gjennom det se ting klart.

Håper dagene bringer deg gode og nyttige innsikter, mye latter, ærlige og omsorgsfulle samtaler og fine turer - både innover og utover.

God tur 🙂